10 groeten die je zelf kan laten groeien

10 groeten die je zelf kan laten groeien

DELEN

Vroege lente is een geweldige tijd om een ​​tuin te starten, zelfs als je nog nooit een enkel zaad hebt geplant. Niet alleen kan het koele weer het tuinieren resultaat in zoeter groenten, er zijn ook andere voordelen. Het groeien van je eigen voedsel betekent dat je eten eet wanneer het het meest voedingsdicht is, omdat voedingsmiddelen een deel van hun voedzaamheid kunnen verliezen nadat ze zijn geoogst. “En het feit dat je voedsel hebt geworden, verandert alles,” zegt Matthew Benson, auteur van Growing Beautiful Food en boer van Stonegate Farm in New York. ‘Je hebt een achterverhaal over je eten.’

Benson, Rodale

Benson raadt aan om eenvoudig te beginnen, langzaam te nemen en niet te obsessen met perfectie. ‘Dingen gaan mislukken. Je krijgt schimmels en insecten. Het zal je verwarren, “zegt Benson. Maar met eenvoudige tips en een dosis enthousiasme, zegt Benson dat je binnen een paar weken een tuin zou kunnen hebben.

(Enkele basispunten: Voor alle groenten die u aanbevolen heeft, zal u waarschijnlijk ongeveer acht tot 10 centimeter grond nodig hebben. Als u niet in uw achtertuin plant, maar zegt een dak, adviseert Benson een mengsel van grond met turfmos, perlitiet en vermiculiet Ook veel planttiming gaat op basis van vorstdata, dus wees er zeker van om ze op te zoeken voordat je begint. Probeer hier of hier.)

Spinazie

Benson raadt aan voor de eerste keer tuinlieden beginnen met het planten van een bed van losse blaarslaad. Na slechts drie weken zijn uw greens klaar om te oogsten. Ga voor spinazie, arugula, mosterdgroen, mizuna of Aziatische greens. ‘U kunt letterlijk met een schaar uitgaan en een gedeelte van het bed een kapsel geven, in een mandje zetten en twee weken later en dat gedeelte dat u net hebt geoogst, is weer gegroeid,’ zegt Benson. ‘Dat is echt een sensatie om uw eigen salade te kunnen oogsten.’

Groei van uw eigen greens heeft ook gezondheidsvoordelen. Sla kan ongeveer de helft van haar voedingswaarde verliezen in slechts 48 uur nadat het is geplukt, zegt Benson. “Als u een salade krijgt en het komt 2,000 mijl verderop, is het eigenlijk gewoon chlorofyl.”

Hoe spinazie (en andere losse blaarslaadjes) te groeien: Zorg ervoor dat uw spinaziezaad zowel zon als een middagschaduw krijgt. Plant Spinazie vroege lente wanneer het nog steeds cool is. Houd zaden minstens 2 cm uit elkaar, plant 1/2 inch diep in de grond. Om drie tot vijf weken kunt u bladeren voor uw salade snijden. Ze zullen blijven groeien, zelfs bij het snijden.

Nasturtiums (Tropaeolum) waaronder ‘Alaska’ en ‘Keizerin van India’

Eetbare Bloemen

Eetbare bloemen als nasturium zijn een eenvoudige en smakelijke aanvulling op een tuin.

“Er zijn rassen nasturtium die diep donkerblauw paars zijn en er zijn rassen die oranje strepen met geel,” zegt Benson. ‘Een nasturtium smaakt iets als een bloemenversie van arugula. Het heeft deze intense hitte.’

Hoe groeit nasturtium: Nasturium doet goed in de zon, maar in de zomer heeft het een beetje schaduw nodig als het erg heet is. De beste tijd om te planten is twee weken voor de vorige lente vorst. De zaden moeten in 1/4 tot 1/2 inch grond bedekt zijn. Ze kunnen ook binnenshuis worden gekweekt in potten. Het duurt ongeveer een tot twee weken totdat je de bloemen begint te zien. Knip de bloemen en bloemblaadjes gewoon uit om te eten.

kruiden

kruiden

Elke nieuwe tuinier moet beginnen met enkele eenvoudige kruiden zoals basilicum, bieslook, koriander, peterselie, tijm en dille. Ze hebben weinig ruimte nodig en kunnen het verschil maken in een maaltijd.

‘Steden hebben bepaalde dingen die je moet omgaan, en het vinden van een plek om te groeien is een van hen’, zegt Benson. ‘Zelfs als je een beetje van je open haard of dak of vensterbank brengt, is dat genoeg – kweek wat kruiden.’

Kruiden kunnen duur zijn om in de winkel te kopen, maar ze zijn goedkoop en eenvoudig te groeien. Benson houdt graag van verschillende soorten basilicum.

Hoe basilicum groeien: Basil houdt van de zon en groeit makkelijk in warme temperaturen. Benson adviseert plantaardige basilicadezaden een tot twee weken na de laatste lente vorst. De zaden kunnen 1/8 centimeter diep en tenminste 10 centimeter van elkaar worden geplant. Snijd de bladeren af ​​tijdens het seizoen om meer bladeren aan te moedigen.

Bok Choy groeit in groentetuin

Bok Choy

Bok Choy is een vegetariër hoog in antioxidanten en vitamine A, en afhankelijk van de verscheidenheid, kan het wat kleur toevoegen aan uw bord. Sommige bok choy variëteiten kunnen hebben diepe paarse bladeren.

Hoe bo choy groeien: Bok choy groeit goed in de lente zon, en in lichte schaduw tijdens de zomerhitte. De beste tijd om te planten is vroege lente door middel van midzomer en bok choy zaden moeten 8 tot 10 centimeter van elkaar worden geplant, met ongeveer 1/4 inch gronddekking. Zodra de plant ongeveer drie centimeter bereikt, kunt u kleine bladeren snijden om te eten, of snijd het hele hoofd voor een eenmalige oogst.

Verse Kale op Verweerde Deur

Boerenkool

Bladgroenten zoals kale zijn goed voor tuiniers, omdat ze het hele seizoen kunnen groeien.

“Ik weet dat sommige mensen niet helemaal gek zijn, maar het heeft de hoogste voedingswaarde en eiwitdichtheid vanGroen, “zegt Benson.” Wanneer het koud is, neemt de celstructuur de zetmeel in die erin en zet ze om op suiker als een soort beschermend antwoord op koud weer. Na een paar vorstjes wordt je kale eigenlijk zoet. Het is geprogrammeerd zo lang als het kan. “Hoe kale groeien: Kale doet goed in de zon, maar ook in koele temperaturen. Plant de zaden in je tuin ongeveer drie tot vier weken voor de laatste vorst, 1/4 inch diep In de bodem. Ongeveer een maand na het planten begint u met het oogsten van uw kale. Snij de bladeren dicht bij de bodem van de plant eerst of de baby laat in de buurt van de kroon. Rode kudde groeien in houten kratGetty ImagesRainbow ChardChard is een kleurrijke bladige toevoeging aan een tuin En kan tot twee meter lang bereiken met heldere rode stengels. Het is een goed idee om zelf te plukken, omdat deze veggie niet goed bekend is en het in goede kwaliteit in een supermarkt kan vinden. Het kan moeilijk zijn om te groeien. Chard doet wel Goed in de zon en in koele temperaturen. De zaden moeten 1/2 diep een tot twee centimeter geplant worden. De beste tijd om chard te groeien is rond de laatste vorst van de lente. U kunt uw chard oogsten wanneer de plant ongeveer zes is Acht centimeter lang.Verwarming KersentomatenGetty ImagesCh Erger TomatenTomaten zijn makkelijk te groeien, en cherrytomaten zijn een goede plek om te beginnen. Normale tomaten kunnen “prima donnas” zijn, volgens Benson. Ze doen goed, er zijn zeer specifieke temperaturen die lastig kunnen zijn voor het tuinieren van nieuwkomers om te navigeren. Cherrytomaten aan de andere kant zijn een cinch. “Tomaten in huis zijn beter dan wat je in de winkel krijgt,” zegt Benson. “Gegroeid fruit is niet geknipt met meststoffen en pesticiden. Vrucht wordt echt met die dingen gehamerd.” Hoe kersentomaten groeien: Vind een zonnige plek voor tomatenzaden en zorg ervoor dat er diep grond is voor hun wortels. Als ze beginnen te groeien, bind ze op een ondersteunende stok of een tomatenkooi. U kunt ze beginnen te plukken als ze kleur veranderen.

Cucumbers groeien makkelijk in warme omstandigheden en Benson zegt dat wanneer u begint te groeien komkommers het moeilijk is om terug te gaan kopen bij de supermarkt. Hoe om komkommers te laten groeien: Zorg dat de bodem warm is bij het aanplanten Komkommerzaden. Plant ze minstens een week na de laatste vorst ongeveer een tot twee centimeter diep in kleine heuvels grond die een paar centimeter hoog zijn. Houd ze ongeveer twee meter uit elkaar. Gebruik een traliewerk om de komkommers te laten groeien. Zodra komkommers in volle grootte zijn, begin ze elke dag te oogsten. Ook op de wijnstokGetty ImagesPeasSnap-erwten groeien ook makkelijk. “U wilt zo verticaal zijn als u kunt wanneer u in een kleine ruimte groeit,” zegt Benson. En erwten passen die rekening. Hoe groeien erwtenblaadjes: Plant zaden in het vroege lente ongeveer vier tot zes weken voor de laatste lente vorst. Benson raadt hen aan te planten 1/2 tot 1 inch diep en vier tot zes centimeter uit elkaar. Erwtenwortels zullen groeien tot lange, wollige wijnstokken, en het is een goed idee om ze te binden aan een kleine traliewerk voor ondersteuning. U kunt de erwten plukken als ze heldergroen en plump zijn. Geharde wortelen die in de grond liggenGetty ImagesCarrotsCarrots zullen altijd een tuinsteun zijn, en hoewel wortelgroenten meer intimiderend lijken, kunnen nieuwe tuinders ze de moeite waard vinden en makkelijker dan verwacht. “We weten minder Over wat er onder onze voeten gebeurt dan wat we in de kosmos doen, “zegt Benson. “Het is zo mysterieus, al deze interessante relaties tussen wortels en wortelstokken en microben en al deze cellulaire gesprekken die doorgaan in het vuil.” Het trekken van groenten uit de bodem kan zeer geschikt zijn voor een eerste keer boer. Hoe om wortelen te groeien: Wortelzaden moeten bedekt worden met ongeveer 1/4 tot 1/2 inch grond ongeveer twee tot drie centimeter van elkaar en moeten twee worden geplant om Drie weken voor de vorige lente vorstdatum. Houd de grond vochtig. Zaden kunnen ongeveer drie weken duren om te spruit. Afhankelijk van de variëteit zijn wortels typisch klaar om na 46 tot 65 dagen te oogsten.