Wat de bacteriën in je mond onthullen over je kankerrisico

Wat de bacteriën in je mond onthullen over je kankerrisico

DELEN

De soorten bacteriën in je mond kunnen verband houden met je risico op bepaalde kankers.

Door de banden tussen bacteriën en kanker te bestuderen, hopen wetenschappers op een dag iemand te kunnen vertellen wat zijn of haar kankerrisico is gebaseerd op de aanwezige bacteriën in zijn of haar lichaam, zei Jiyoung Ahn, associate professor in epidemiologie bij de New York University School of Medicine. Misschien belangrijker, zei Ahn, deze bacteriën en microben, collectief genaamd de microbiome, kunnen mensen informatie geven over wat ze kunnen doen om hun risico te verlagen.

Ahn presenteerde haar onderzoek over deze links hier vandaag (2 april) bij de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research. [Body Bugs: 5 verrassende feiten over je microbiome]

Onderzoek naar de microbiomen van het lichaam is relatief nieuw, aldus Ahn.

In feite hebben alleen wetenschappers in de afgelopen vijf jaar erkend dat 80 procent van de bacteriën in het menselijk lichaam niet in een laboratoriumschotel kan worden gekweekt, vertelde Ahn Live Science. Dat betekent dat eerder onderzoek dat gericht was op het groeien van bacteriën van mensen in laboratoria, slechts een klein deel van de afbeelding van de menselijke microbiome leverde.

Pas toen onderzoekers begonnen met het sequentiebepaling van het DNA van de bacteriën die werden genomen van mensen die ze in staat waren om de foto te voltooien en de vele ontbrekende microben te identificeren, aldus Ahn.

Nu beginnen wetenschappers de mogelijke banden tussen de orale microbiomen en bepaalde kankers te begrijpen, aldus Ahn. Haar onderzoek heeft zich geconcentreerd op verschillende vormen van kanker, waaronder buikvlieskanker en slokdarmkanker.

Lichaamsbugs

Alle mensen delen een “core” microbiome, noteerde Ahn. “In deze kamer wed ik iedereen” heeft microbes uit dezelfde vijf hoofdgroepen bacteriën, zei ze tijdens haar praatje. Maar binnen deze grote groepen is er variabiliteit onder mensen; Bijvoorbeeld, kan één persoon meer bacteriën hebben van een geslacht dan een andere persoon heeft, zei ze.

Onderzoekers willen nu weten of deze variabiliteit kan worden gekoppeld aan het risico op kanker van mensen, zei ze.

In Ahn’s onderzoek naar pancreaskanker bleek haar team dat mensen die hogere niveaus van een soort orale bacterie, Porphyromonas gingivalis hadden, een 60 procent hoger risico hadden op het ontwikkelen van alvleesklierkanker in vergelijking met mensen met lagere niveaus van deze bacteriën. En hogere niveaus van een ander type orale bacterie, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, was gekoppeld aan een meer dan verdubbeld risico op alvleesklierkanker, zei ze.

Pancreaskanker is een van de dodelijkste kankers, onder meer omdat het vroeger erg moeilijk is om te diagnosticeren, zei Ahn tijdens haar gesprek.

Zij hoopt dat artsen in de toekomst de ziekte kunnen identificeren door te kijken naar de orale bacteriën van een persoon.

Er zijn ook verschillen in de orale microbiomen van mensen met slokdarmkanker in vergelijking met de orale microbiomen van mensen die de ziekte niet hebben, aldus Ahn. Bijvoorbeeld, mensen met oesofageale kanker hebben vaak veel lagere niveaus van een soort bacterie genaamd Proteobacteriën, zei ze. [5 manieren darmbacteriën beïnvloeden je gezondheid]

In beide gevallen – pancreaskanker en slokdarmkanker – is meer onderzoek nodig om te bepalen of er een oorzaak-effect-relatie bestaat.

Met andere woorden, onderzoekers weten niet of de verschillen in bacteriën in de mond van een persoon kanker kunnen veroorzaken of als ze een teken zijn van een andere verandering in het lichaam.

Maar ander vroeger onderzoek stelde ook een kankerlink voor. Studies in dieren hebben bijvoorbeeld aangetoond dat de bacteriën in de mond door het hele lichaam kunnen reizen, aldus Ahn. Ander onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde bacteriën kunnen interageren met receptoren op de oppervlakken van cellen op een manier die bijdraagt ​​aan kanker, zei ze.

Andere factoren, waaronder roken en alcohol, kunnen ook een rol spelen. Beide rook- en drinkalcohol kunnen de orale microbiome veranderen, aldus Ahn. En in feite zijn beide risicofactoren voor slokdarmkanker en alvleesklierkanker.

Rokers hebben bijvoorbeeld veel lagere niveaus van Proteobacteria in hun mond vergeleken met mensen die nooit gerookt hebben, zei Ahn. Als een persoon ophoudt met roken, worden de niveaus van Proteobacteriën geleidelijk toegenomen door de jaren heen, voegde ze eraan toe.

Bovendien hebben studies aangetoond dat mensen die meer dan twee drankjes per dag hebben, lagere niveaus van Lactobacillus-bacteriën hebben, aldus Ahn. Lactobacillus bacteriën zijn enkele van de “vriendelijke” bacteriën die vaak in probiotica voorkomen.