Diet Soda en aankomen: het is niet jouw verbeelding

Diet Soda en aankomen: het is niet jouw verbeelding

DELEN
glass of cola or ice tea with ice cubes, lemon slice and peppermint garnish, against a blue wall

Het drinken van dieetzout doet geen favors aan je taille, onderzoek suggereert.

In een studie van mei 2016 gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Pediatrics, bestudeerden onderzoekers meer dan 3.000 zwangere vrouwen en hun zuigelingen en vonden dat moeders die vaak dieetdranken drinken (dranken met kunstmatige zoetstoffen) twee keer meer kans hebben op baby’s die overgewicht of obesitas waren bij Een jaar na de bevalling ten opzichte van vrouwen die minder kunstmatig zoete dranken verbruikten. Terwijl de studie niet bewijst dat dieetdranken en kunstmatige zoetstoffen gewichtsverhoging veroorzaken, is het zeker geen zin in de trend.

Een ander 2015 studie dat in het Journal of the American Geriatrics Society werd gepubliceerd, bleek dat mensen die dieetzout dronken bijna negen maanden de darmvet hebben verdrievoudigd als degenen die geen dieetzout drinken. De studie analyseerde gegevens van 749 mensen van 65 jaar en ouder die elke paar jaar gevraagd werden hoeveel kruiken frisdranken ze een dag dronken en hoeveel van die frisdranken dieet of regelmatig waren.

Die antwoorden waren uiteindelijk extreem voorspellend voor maag-vetverhoging, zelfs nadat de onderzoekers waren aangepast aan factoren zoals diabetes, roken en lichamelijke activiteiten. Mensen die geen dieetzout hebben gedronken, hebben in de loop van de studie ongeveer 0,8 in hun omtrek gekregen, maar mensen die dieetzout dronken kregen dagelijks 3,2 in. De mensen die in de middelbare lekkers dronken, kregen ongeveer 1,8 in.

Die verandering in tailleomtrek is vooral van belang omdat het een ongelukkige waarheid over gewichtverdeling opmerkt: de buik is een slechte plaats voor extra ponden. Het soort dat de buik van binnen binnentreedt, genaamd viscerale vet, is geassocieerd met verhoogde hart- en vaatziekten, ontsteking en type 2 diabetes.

Deze resultaten, die de studie auteurs noemen “opvallend”, toevoegen aan het groeiende aantal bewijzen dat geen- en calorie zoetstoffen met gezondheidsproblemen kunnen komen.

Hoewel wetenschappers nog steeds raadselachtig zijn door de mechanismen waarmee dieetzout het onbedoelde gevolg van gewichtstoename lijkt te hebben, hebben ze ideeën. Suikervrije frisdrank bevatten stoffen die zoetzout op 200-600 maal zoetzuren zuiveren.

Zoals TIME eerder heeft gemeld, geloven sommige deskundigen dat kunstmatige zoetstoffen zoetheidsreceptoren in de hersenen leiden, waardoor het lichaam zich voorbereidt op een instroom van calorieën. Hoewel deze calorieën niet aankomen, vraagt ​​het lichaam hun nog steeds, en dat kan ervoor zorgen dat mensen uiteindelijk meer calorieën eten, waardoor ze risico lopen op gewichtstoename.

“Regular sugar heeft calorie gevolgen,” zegt de senior auteur van de studie, Dr. Helen Hazuda, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Texas Health Science Center in San Antonio. En een daarvan is dat het verzadiging uitoefent – een gevoel van volheid of voldoening.

“Je lichaam is gewend aan het weten dat een zoete smaak betekent dat je energie in de vorm van calorieën innert, dat als je ze niet verbrandt, naar vet zal omzetten,” zegt ze. Kunstmatige zoetstoffen verwarmen echter onze lichamen en verzwakken de link in onze hersenen tussen zoetheid en calorieën. Dat, zegt Hazuda, kan leiden tot gewichtstoename en cravings voor zoeter en zoeter lekkernijen.

Er kan iets anders op het werk zijn. Een recente studie bij muizen toonde aan dat kunstmatige zoetstoffen de darmbacteriën van muizen daadwerkelijk veranderd hebben op manieren waardoor ze kwetsbaar zijn voor insulineresistentie en glucose-intolerantie – die beide kunnen leiden tot gewichtstoename. En ander muizenonderzoek suggereert dat kunstmatige zoetstoffen worden geassocieerd met een daling in het eetlustregulerende hormoon leptine, zegt Hazuda. Leptine is het hormoon dat honger tegenstelt.

De Calorie Control Council, een vereniging die de voedsel- en drankindustrie met verminderde calorieën vertegenwoordigt – inclusief alternatieve zoetstoffen – is niet eens met de bevindingen van de studie. “Het gebruik van low-calorie zoetstoffen (LCS’s) in gewichtsbeheersing blijkt gunstig te zijn,” zei de groep in een verklaring. “Hoewel de aanpak van obesitas bij oudere personen controversieel is, kunnen dieetwijzigingen een succesvol onderdeel zijn van een programma voor gewichtsbeheersing voor oudere volwassenen.” Onderzoekers in de nieuwe studie constateerden dat buikvetverhoging het meest uitgesproken was bij mensen die al overgewicht waren . “Mensen die al met cardiometabolisch risico lopen omdat ze hogere BMI’s hebben, zijn echt in dubbele of drievoudige bedreiging,” zegt Hazuda. “Als ze denken dat ze iets goeds doen door kunstmatig zoete dranken te drinken, is het eigenlijk helemaal contraproductief.”