De ene Ingrediënt Dat Slechter is dan Suiker

De ene Ingrediënt Dat Slechter is dan Suiker

DELEN

Het ingrediënt: Gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, anders bekend als transfetten

Wat u zou moeten weten: Deze soorten transfats zijn zo slecht voor u dat de Food and Drug Administration in 2015 de fabrikanten en restaurants van levensmiddelen drie jaar verstrekt om PHO’s te phased. Waarom? Zij zijn bekend om niveaus van slecht cholesterol (LDL) en lagere niveaus van de goede (HDL) te verhogen. Dat verhoogt uw risico op hart- en vaatziekten.

Veel grote ketens zoals McDonald’s, Wendy’s en KFC zijn al van hen ontslagen, net zoals veel voedselbedrijven, zegt Lisa Lefferts, MSPH, een senior wetenschapper bij het Centrum voor Wetenschap in het Publieke Belang, een food-advocacy organisatie in Washington, DC, maar u kunt ze nog steeds vinden in sommige popcorns, frostings, margarines en bevroren voorgerechten.

Een woord om verstandig te zijn: Als er in de verpakking van een voedsel wordt gezegd dat er geen transfats is, kunt u er zeker van zijn dat er echt geen erin bestaat, zegt Lefferts.

Als het voedingsetiket echter 0 gram transvet inhoudt, betekent dit echter niet dat het product transfetvrij is – zolang het product minder dan 5 gram per portie heeft, kan het voedingsetiket nul zeggen. Een half gram klinkt misschien niet zo veel, maar als je meer dan één portie van het eten eet, of regelmatig op verschillende voedingsmiddelen met deze trans-vet situatie, dat kan je over de American Heart Association’s aanbeveling van 2 Gram transfats of minder per dag. (Er zijn natuurlijk voorkomende transvetten in vlees en zuivel, maar het is niet duidelijk of ze hetzelfde effect hebben als de vervaardigde variëteit.)

De olie om te beperken, dat klinkt gezond maar kan uw taille uitbreiden

Het ingrediënt: Sojaolie

Wat u zou moeten weten: Wanneer de muizen dietsoorten bevatten die 40 procent sojaolie bevatten (onverzadigd vet) of 40 procent kokosnootolie (verzadigd vet), hebben de sojabonenolieeters 25 procent meer gewichtspercenten verkregen, vetere levers en een grotere insulineresistentie (a Voorloper van diabetes) dan de kokosnootoliegroep, vond in 2015 een studie in PLOS One. Hier is wat ons verbaasd: ze hebben ook 9 procent meer gewonnen dan een andere groep muizen die een dieet kregen, waaronder vruchtige hoeveelheden fructose (aka suiker).

Natuurlijk was het een dierstudie, maar de onderzoekers merkte op dat de hoeveelheid vet en suiker in de diëten was ontworpen om te imiteren wat een gemiddelde Amerikaan dagelijks verbruikt, en dat onze levergenen op dezelfde manier optreden als die van muizen. Het is niet duidelijk waarom sojaboonolie, dat een belangrijk ingrediënt in plantaardige olie is, dit effect heeft, maar het kan wellicht hebben met de manier waarop de olie de expressie van bepaalde genen die betrokken zijn bij de stofwisseling, volgens de onderzoekers beïnvloedt.

Een woord om verstandig te blijven: Deze bevindingen betekenen geen kokosnootolie is eerlijk spel. “Ik raad geen kokosnootolie aan mijn klanten aan, vanwege de hoge verzadigde vetgehalte,” zegt Jessica Crandall, RDN, een woordvoerder van de Academie van Voeding en Dieetkunde. Als u een hoog cholesterol hebt, beveelt de American Heart Association zich ertoe aan dat u ook dat inname beperkt. Uw beste optie is om uw vulling van gezonde vetten uit bronnen zoals olijfolie, avocado’s en noten te krijgen.

Het conserveermiddel kan je waarschijnlijk niet uitspreken

Het ingrediënt: Butyleerde hydroxyanisol (BHA)

Wat je zou moeten weten: BHA wordt gebruikt in sommige granen, kauwgom, aardappelchips en plantaardige oliën om de oliën in hen te houden van rancid. We zijn allemaal voor niet-verwende chips, maar volgens het National Toxicology Programma, een tak van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services, is BHA “redelijkerwijs verwacht dat het een menselijk kankerverwekkend middel is.”

Een woord om verstandig te blijven: In tegenstelling tot suiker, die door tientallen verschillende namen op een ingredientetiket kan gaan, gaat BHA alleen door BHA. Zo weet u in ieder geval precies wat u moet zoeken.