Grapefruitensap kan net zo effectief zijn als diabetestoffen

  DELEN

  Een nieuwe muizenstudie suggereert dat grapefruitensap net zo effectief kan zijn als het type 2-diabetes, metformine, bij het verlagen van de bloedglucose.

  Het onderzoek, dat werd gefinancierd door de California Grapefruit Growers Cooperative, werd woensdag gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

  Wat de financiering betreft, studeerde co-auteur Joseph Napoli, professor en stoel van voedingswetenschappen en toxicologie aan de universiteit van Californië, Berkeley, dit: “Ik begrijp het scepticisme.” Maar de financiers hadden niets te maken met het experiment, zegt hij, naast het leveren van wat geld en grapefruits. “We waren heel duidelijk om ze te vertellen, je krijgt de gegevens die we krijgen,” zegt Napoli. “We kunnen niet garanderen dat je gaat zien wat je ziet. Het kan niets zijn.”

  Wat ze vonden was niet niets.

  De onderzoekers voerden verschillende groepen muizen een waaier aan vloeistoffen: zoet verdund grapefruitensap, zoet water en water dat metformine, een diabetes drug bevat. De muizen die een vet vet dieet waren die typisch waren voor de gemiddelde Amerikaanse en dronken het grapefruit sap, verloor 18% meer gewicht dan die met zoet water drinken en ze hadden een daling van de bloedglucosespiegels van 13-17% en de drievoudige daling van de insuline . (Muizen op een laag vetgehalte hebben veel minder dramatische effecten.)

  Maar een van de grootste bevindingen was dat muizen die grapefruitensap drinken, glucoseverlagende effecten hadden die net zo sterk waren als de muizen die op metformine waren gesmolten. “Het was erg verrassend,” zegt Napoli.

  U kunt wellicht veel drinken om die voorschrift effecten te krijgen. De hoeveelheid grapefruitensap die bij muizen wordt gebruikt, komt overeen met ongeveer vier kopjes per dag, zegt de studie. Maar de onderzoekers werden zo aangemoedigd door de resultaten die ze later gaan zien als lagere doses dezelfde gevolgen hebben. “Wanneer iemand een bepaald voedsel zegt, heeft deze magische kwaliteit van de verbetering van je gezondheid op zichzelf, nemen we meestal dat soort aanspraak Met een korrel zout, “zegt Napoli. Maar Napoli, een vrolijk grapefruit sap, zegt dat hij een paar collega’s van zijn gezondheidsvoordelen heeft overtuigd, denkt dat zijn resultaten erop wijzen dat grapefruiten eigenlijk iets speciaals kunnen doen bij diabetes.