Hier is wat echt achter je acne uitbarstingen zit

Hier is wat echt achter je acne uitbarstingen zit

DELEN

Ongeveer 85% van de mensen krijgt op een bepaald moment in hun leven acne, en wetenschappers hebben het lang op de bacterie Propionibacterium acnes beschuldigd.

Maar zogenaamde P. acnes heeft nog nooit volledig acne verklaard, omdat onderzoek heeft aangetoond dat het veel voorkomt in haarfollikels van mensen met duidelijke huid, ook niet alleen met puistjes.

Nu, nieuw onderzoek brengt een andere potentiële acneculprit uit: een onbalans van bacteriën die op de huid leven. De bevindingen die onlangs zijn gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de microbiologievereniging en gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, suggereren dat de afweging van bacteriën – niet uitvegen, zoals antibiotica-behandelingen doen – een toekomstige manier zijn om conflicten te bestrijden.

UCLA onderzoekers gebruikten poriën reinigingsstrips om huidmonsters te verzamelen van 38 volwassenen met acne en 34 mensen zonder dat. Zij gebruikten vervolgens DNA sequencing om de bacteriële make-up van de twee groepen te analyseren en te vergelijken.

“Dit liet ons niet alleen kijken naar welke soorten bacteriën er waren, maar ook op hun genomische inhoud om te zien welke soorten genen ze hadden”, zegt studie auteur Dr. Huiying Li, een universitair hoofddocent van moleculaire en medische farmacologie bij de David Geffen School of Medicine bij UCLA.

De onderzoekers constateren dat P. acnes stammen in beide groepen voorkomen. Maar ze identificeerden een aantal kleine genetische verschillen: In de acnevrije groep werd de microbiomen van de huid verrijkt met genen die verband houden met bacterieel metabolisme, een proces dat vermoedelijk voorkomt dat schadelijke bacteriën koloniseren.

De groep met acne had daarentegen hogere niveaus van genen betrokken bij de productie en transport van bacteriële toxines en andere pro-inflammatoire verbindingen.

Li zegt dat de make-up van bacteriën in huidfollikels lijkt te reflecteren en te beïnvloeden of de huid helder of gebleekt is. “Je hebt misschien de slechte bacteriën, maar als je ook goede mensen hebt in dezelfde gemeenschap die de slechteriken kan compenseren, dan heb je misschien geen acne,” zegt ze.

De onderzoekers waren in staat om te voorspellen of een persoon acne had of niet uitsluitend op hun bacteriële make-up was gebaseerd, met ongeveer 85% nauwkeurigheid. De studie was klein, maar dat voorspellende kracht bleef bij het analyseren van monsters uit een extra 10 vrijwilligers.

De studie suggereert dat het evenwicht van de microbiome van de huid een betere manier kan zijn om acne te behandelen dan het huidige gebruik van antibiotica, die kan bijdragen aan antibiotica resistentie. Het is nog niet duidelijk hoe dit te doen, maar probiotische aanvulling en faagtherapie – het gebruik van virussen om specifieke bacteriestammen aan te vallen – kunnen twee mogelijke manieren zijn, zegt Li. “Iedereen heeft P. acnes en sommige P. acnes zijn goed, In het algemeen, voor onze huid, “zegt Li. “We moeten erachter komen hoe men selectief de slechtste moet ontdoen, maar behoud het goede.”