Hoe Gember Vecht met Lichaamsvet

  DELEN

  Gember, als aanvulling of ingrediënt in voedsel en drank, kan beschermen tegen obesitas en chronische ziekte, volgens een nieuwe onderzoeksbeoordeling.

  Terwijl deskundigen nog geen specifieke dosering voor preventieve doeleinden kunnen aanbevelen, zeggen ze dat het consumeren van meer van de scherpe kruiden voor verschillende redenen slim is.

  De nieuwe recensie, gepubliceerd in de Annals van de New York Academy of Sciences, onderzocht de bevindingen van 60 studies, uitgevoerd op celculturen, laboratoriumdieren en mensen. Over het geheel genomen hebben deze studies “een consensus gemaakt dat gember en zijn belangrijkste bestanddelen gunstige effecten hebben op obesitas, diabetes, [hart- en vaatziekten] en verwante aandoeningen,” schreef de auteurs van China Agricultural University.

  De auteurs richten hun onderzoek op de verschillende aspecten van het metabolisch syndroom, een combinatie van drie of meer risicofactoren voor type 2 diabetes en hartziekten. Metabolisch syndroom is een “groeiend gezondheidsprobleem dat pandemische proporties bereikt heeft,” schreef zij, “aangezien het nu een kwart van de wereldbevolking beïnvloedt.”

  Er is veel belangstelling geweest voor mogelijke strategieën voor het behandelen en voorkomen van metabolisch syndroom, inclusief niet-farmaceutische opties. En gember, een van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld, heeft een lange gebruiksgeschiedenis als kruidengeneeskunde om allerlei kwalen te behandelen, schreven de auteurs dankzij de verschillende fytochemicaliën en antioxidanten.

  In feite lijken er verschillende mechanismen achter de superfoodkrachten van gember. Het papier beschrijft hoe het kruid een rol speelt bij vetverbranding, koolhydratenvertering en insulineafscheiding, om maar een paar te noemen. Ginger heeft ook aangetoond dat oxidatieve stress (een vorm van cellulair veroudering) remt, anti-inflammatoire eigenschappen heeft en cholesterol en bloeddruk verlagen. Het kan zelfs atherosclerose verminderen, de opbouw van gevaarlijk vet in de slagaders.

  Het bewijs voor deze voordelen is sterker in dier- en proefbuisstudies dan in mensen, wijzen de auteurs erop. Bij ratten wordt bijvoorbeeld aangetoond dat het lichaamsgewicht en de systemische ontsteking, het lagere cholesterol en de bloedsuiker aanzienlijk verminderen en de schadelijke effecten van niet-alcoholische vetziekte verminderen.

  Slechts een paar menselijke klinische proeven hebben de effecten van gember onderzocht op deze omstandigheden, waarschijnlijk door de uitdagingen die voortvloeien uit de complexe chemische samenstelling van het kruid en een gebrek aan financiering, schreven de auteurs. Ze omvatten 10 van deze proeven in hun beoordeling.

  Toch hebben deze studies aangetoond dat het consumeren van gember de calorieverbranding kan verbeteren en de gevoelens van honger kunnen verminderen en dat het verband houdt met gewichtsverlies bij overgewicht volwassenen. Het is ook gekoppeld aan positieve veranderingen in cholesterol, bloedsuiker, bloeddruk, ontstekingsproteïnen en levergezondheid.

  Studies bij mensen hebben gekeken naar gember in verschillende formules, waaronder capsules, tabletten en poeders opgelost in dranken.

  Marie-Pierre St-Onge, universitair hoofddocent van voedingsgeneeskunde aan de Columbia University, zegt dat de wetenschap nog steeds niet duidelijk is over welke formuleringen en welke doseringen het beste zijn voor het verkrijgen van klinische voordelen.

  “Het veld is in zijn kinderschoenen in termen van het beoordelen van de impact van verschillende kruiden op de gezondheid bij mensen,” zegt St-Onge, wiens 2012 klinische proef op gember in de beoordeling was opgenomen. “Maar het onderzoek is zeer veelbelovend, vooral in vitro en dierlijk onderzoek.” Vooralsnog zegt St-Onge, mensen moeten weten dat gember rijk is aan anti-oxidanten en anti-inflammatoire eigenschappen, en dat met inbegrip van het in hun dieet heeft zeker gewonnen ‘ Ik heb pijn gedaan en kan zelfs heel veel helpen. (Samen met de potentiële metabolische voordelen, is het specerij ook aangetoond dat misselijkheid, menstruatiekrampen en spierpijn kunnen worden verlicht.) Als er niets anders is, voegt ze eraan toe, “met behulp van verschillende aroma’s zoals gember, is het altijd beter dan zout op je eten te zetten.”