Hoe thee drinken je genen kan veranderen

Hoe thee drinken je genen kan veranderen

DELEN

Thee is gekoppeld aan tal van voordelen voor de gezondheid, van een lager risico op hartaanvallen en hoge bloeddruk tot mogelijke bescherming tegen bepaalde vormen van kanker.

Nu, een studie suggereert dat de biologische effecten van de drank kunnen uitbreiden tot het genetische niveau: Drinkende thee kan veranderen hoe DNA uitgedrukt wordt, wat een rol kan spelen in ziekte vatbaarheid en algemene gezondheid.

Gedrag of milieu kan leiden tot chemische veranderingen in het lichaam die van invloed zijn op welke genen aan en uit worden gezet, waarvan de studie bekend staat als epigenetica. In de nieuwe studie, gepubliceerd in Human Molecular Genetics, was het drinken van thee voor vrouwen geassocieerd met epigenetische veranderingen in 28 verschillende genregio’s die bekend waren om met kanker of oestrogeen metabolisme te communiceren.

Koffie daarentegen was niet geassocieerd met epigenetische veranderingen, wat suggereert dat hoewel beide dranken rijk zijn aan anti-oxidanten en lijken te hebben voordelen voor de gezondheid, kunnen ze het lichaam op verschillende manieren beïnvloeden. Deze veranderingen werden ook niet gezien in mannen die thee drinken. Dit kan zijn omdat thee de vrouwen anders beïnvloedt (door oestrogeen gerelateerde pathways), zeggen de auteurs of omdat er minder mannelijke thee drinkers in de studie waren, waardoor het moeilijker is om een ​​significante associatie te vinden.

In de studie werd gekeken naar DNA-monsters van meer dan 3.000 volwassenen die deelnemen aan verschillende studies in heel Europa. Samen met andere dieet- en levensstijlgedrag meldden mensen hoe vaak ze koffie en thee dronken. De analyse werd aangepast voor leeftijd, geslacht en rookstatus, en de effecten van koffie en thee werden tegen elkaar aangepast.

Er was geen informatie beschikbaar over wat voor soort thee mensen regelmatig verbruikten.

“We weten echter dat mensen in elk land meestal zwarte thee drinken,” zegt de hoofdschrijver Weronica Ek, een onderzoeker in de afdeling immunologie, genetica en pathologie aan de Universiteit van Uppsala. Ik kan niet zeggen hoe lang of hoe vaak een persoon thee moet drinken om deze epigenetische veranderingen te ervaren, maar ze hoopt deze vraag in toekomstig onderzoek aan te pakken.

Hoe of zelfs als-deze wijzigingen zijn gerelateerd aan de werkelijke gezondheidsresultaten is nog steeds onzeker. Maar ik wijst erop dat een aantal studies hebben aangetoond dat thee consumptie een rol kan spelen bij het onderdrukken van tumorprogressie, vermindering van ontsteking en verlaging van oestrogeengehalten bij vrouwen. “Deze epigenetische veranderingen kunnen inderdaad een mechanisme zijn achter de gerapporteerde gezondheidseffecten,” zegt ze en voegt eraan toe dat de theorie in grotere vervolgstudies moet worden bevestigd.

Ze zegt ook dat het belangrijk is te onthouden dat bij studies over de gezondheidsvoordelen van koffie en thee veel andere factoren meestal betrokken zijn.

Koffie drinkers in de studie gerookte meer dan thee drinkers, bijvoorbeeld, “die zeker kan blijken te zijn als thee drinkers zijn meer gezond in vergelijking met koffie drinkers als rookgewoonten niet op passende wijze aangepast worden,” zegt ze.

Het kan ook zijn dat gezondheidsbewuste mensen gewoon koffie kiezen voor koffie, zegt ik, “aangezien de rapporten en tijdschriften hebben gezegd dat het gezond is om thee te drinken.” De bevindingen over epigenetische veranderingen zijn zeker interessant, zegt ze en kan sommige Inzicht in hoe de verbindingen in thee de gezondheid beïnvloeden. Maar voorlopig zegt ze: ‘Ik zou aanraden dat mensen de drank drinken die ze genieten.’