Houtskool-sap is nu een ding

Houtskool-sap is nu een ding

DELEN

Het ding: een $ 9,95 flesje Juice Generation koudgedrukt sap gemengd met twee theelepels geactiveerde houtskool.

Hier betekent dat het pikzwarte poeder van verwarmde kokosnootschelpen, maar geactiveerde houtskool kan ook worden gemaakt uit bronnen zoals hout of kolen. Ook geactiveerd koolstof, geactiveerde houtskool is ongelooflijk poreus en adsorbent. (Dat is geen typhoofd, het is een woord dat betekent dat er een breed scala van moleculen en chemicaliën eraan past.) Deze laatste kwaliteit maakt het handig in allerlei contexts, van waterzuivering naar gasmaskers tot een toepassing in klinische noodgevallen zoals overdoseringen of vergiftigingen.

Dr. Maged Rizk, een gastro-enteroloog in Cleveland Clinic, gebruikt geactiveerde houtskool tijdens vergiftigingen om de absorptie van het toxine van het lichaam te beperken. ‘Het is zwart’, zegt hij van het houtskool dat hij aan patiënten toewijst. “Het is deze echt smerige uitziende drank. U heeft ze in de mond, en u hoopt dat ze braken. “Houtskool is nogal gruwelijk gebruik als een ziekenhuisdrank opzij. Het ingrediënt is onlangs op een meer glamoureuze plaats: de sapwereld.

Eric Helms, de oprichter van Juice Generation, zag een flinkje schoonheidsproducten zoals gezichtsmaskers en poriënstrips die geactiveerd houtskool als ‘ontgiftend’ ingrediënt toutten en hij wist dat veel van zijn klanten dronken groen sap dronken in de hoop dat het hun huid zou verbeteren. ‘Als er houtskool erin was, zou het een soort zijn van het opschieten,’ zegt hij. Het is nu de best verkopende lijn van het bedrijf.

De hype: Gezonde gloeiende huid, betere adem, verbeterde spijsvertering en katerhulp. “In principe tekenen van gifstoffen uit je lichaam voor een betere orgaanfunctie,” zegt Helms. “Ik denk dat er voordelen zijn en ik denk dat veel mensen de voordelen voelen,” zegt Helms.

Het onderzoek: Geactiveerde houtskool is eeuwenlang gebruikt in de vorm van koekjes en supplementen voor spijsverteringskwesties. Dus we weten dat het je waarschijnlijk niet doet pijn doen, zegt dr. Kent Olson, medisch directeur van het San Francisco Poison Control System en klinische professor van geneeskunde en apotheek aan de Universiteit van Californië, San Francisco. Hij gebruikt vaak geactiveerd houtskool om giften te behandelen en schreef zelfs een paper over de spullen- “Geactiveerde houtskool voor acute vergiftiging: de reis van een toxoloog” – in het tijdschrift van de medische toxicologie. “Over het algemeen denken we aan houtskool als inert en hebben er geen chemicaliën in,” zegt hij, dus het zou geen vergiftiging moeten veroorzaken.

Maar er is heel weinig onderzoek om het gebruik ervan te herstellen in gemiddelde mensen en over een lange periode. Juice Generation heeft geweigerd om onderzoek te vermelden ter ondersteuning van de gezondheidsvoordelen van houtskool. (“Als u vragen hebt die in die richting afwijken, raadpleeg dan medische professionals,” vertelde hun PR-vertegenwoordiger mij.) Maar op basis van het onderzoek dat er is, is het niet goed om te weten wat houtskool bindt en wat het alleen laat Moeilijk om te weten of het drinken van houtskool sap de voedingsstoffen die u voor het eerst kunt drinken, spoelt. De experts TIME sprak met gezegd dat er weinig of geen bewijs is voor de gezondheidsvoordelen van het drinken van geactiveerd houtskool, tenzij je vergiftigd bent geweest.

Een gebrek aan onderzoek betekent niet noodzakelijk dat de claims natuurlijk niet waar zijn. De gastroenteroloog Rizk wijst erop dat er niet veel farmacologische prikkels zijn om een ​​studie over natuurlijke koolstof te financieren. “Mensen zweren er anekdotisch voor veel van deze verschillende dingen,” zegt Rizk. “Maar de studies zijn niet gedaan.”

De krachtige bindingsvermogen van houtskool kan een ongewenst bijwerking hebben: “Het probleem met houtskool is dat het niet specifiek is. Het zal binden aan alles wat het adsorbeerbaar vindt, “zegt Olson. “Dat kan toxines en voedingsstoffen bevatten.” U wilt eigenlijk niet van alle onzuiverheden van uw lichaam afkomen, zegt hij. “Houd er rekening mee dat er vitaminen en aminozuren en andere dingen die u eigenlijk nodig heeft in uw dieet , “Zegt hij. Als je houtskool eet met je kale, kan je jezelf onbewust van zijn voedingsstoffen ontnemen.

En dat katercuraat claim? Het is onwaarschijnlijk, omdat houtskool niet zo sterk aan alcohol bindt, zegt Olson. Je zou ongeveer twee keer moeten dronken wat Olson tijdens vergiftigingen geeft om te binden aan de hoeveelheid alcohol in een bier, zegt hij. En terwijl hij het niet kan zeggen, zegt hij dit: ‘Mijn intuïtie is dat er niets anders is dan de mogelijkheid om tegelijkertijd goede dingen uit je systeem te nemen.’

De smaak: Eric Helms weet hoe om groen sap goed te proeven. Houtskool, zegt hij, was een ander verhaal. ‘Dat was eigenlijk een grotere hindernis voor ons: proberen te drinken met geactiveerde houtskool die mensen niet zouden doen.’ Hij erkent dat het een beetje afschuwelijk lijkt, maar we moeten het aan hem overhandigen: de Sappen maken echt lekker smaak. De zwarte smaakt als een niet-zoete limonade; De grijze herinnert ons aan een lichtjes nootachtige milkshake; De groene smaakte net als een echt goed groen sap.

De bottom line: Ondanks het duidelijke gebrek aan gezondheidsgegevens, is dit niet de laatste die u ziet van koolskool-geïnfundeerd voedsel. Helms zegt Juice Generation’sGeactiveerde dranken overtreffen al hun andere producten. Concurrerende sapbedrijven hebben ook hun eigen houtskoollijnen en een restaurant in Los Angeles voegt zelfs geactiveerde houtskool toe aan zijn cocktaillijst.