Neanderthaler Dieet of Holbewoners Eetgewoonten: Waren de Neanderthalers vleeseters?

Neanderthaler Dieet of Holbewoners Eetgewoonten: Waren de Neanderthalers vleeseters?

DELEN

De eerste Neanderthalers woonden in Europa en delen van Azië ongeveer 600.000 tot 350.000 jaar geleden. De relatie tussen Neanderthalers met de moderne mensen is al jaren onderwerp van debat en zal dit wel blijven, maar de huidige consensus lijkt te zijn dat de Homo Neanderthalensis een aparte soort is die een gemeenschappelijke voorvader met Homo Sapiens deelt. Het eetpatroon van de Neanderthaler  dan ook een veelbespoken onderwerp  en de eetgewoonten van de holbewoners hebben zelfs een nieuwe rage bij diëten veroorzaakt.

Neanderthaler Dieet

Waren de Neanderthalers vleeseters? In het artikel “Neanderthal Diet” gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (vol. 97, 13) heeft Michael Richards al aangetoond dat het voedingseiwit van Neanderthalers bijna uitsluitend van dieren afkomstig was. Deze conclusie is ondersteund door analyse van de overblijfselen van fossiele skelet en de overblijfselen van de ontdekking van stenen en houten speren in dieren. De trauma’s gevonden in delen van de anatomie van de holbewoner, die wijst op nauwe band met dieren.

Dit onderzoek suggereert dat de Neanderthalers vleeseters waren en dat het eiwit van planten in hun dieet onbelangrijk was. Ze waren zeer effectieve en bekwame roofdieren, omdat ze aaseters waren. Door de isotopen of atomen van de Neanderthaler-botten te analyseren, kunnen wetenschappers de eetgewoonten van de holbewoners zien. Hun favoriete vlees bestond uit landdieren zoals mammoet, herten en paard. Landdieren zoals deze waren in het bijzonder op het menu van de Neanderthalers van Noord-Europa.

Waren de holbewoners vleeseters?

Recentere ontdekkingen tonen aan dat de holbewoners niet alleen vleeseters waren en dat hun dieet niet uitsluitend uit grote landdieren bestonden. Opgravingen in kustplaatsen van Oost-Gibraltar onthullen verschillende eetgewoonten. BBC Science correspondent, Jonathan Amos rapporteert in “Neanderthalers waren lekkerbekken”, dat het menu bestond uit landdieren, zoals beer, wilde zwijnen, herten, ibex en konijn. De Homo Neanderthalensis was echter ook in staat om van de zee te leven.

Deze vleeseters zouden ook schelpdieren eten, zoals mosselen, die ze verhitten in een vuur om te te openen. Zeehond en dolfijn waren ook vaste prik op het menu van de holbewoners. De holbewoners zouden ook dode dolfijnen hebben gegeten die aanspoelden op het strand of zeehonden als nuit van de jacht waarvan ze het vlees  rauw aten. De botten werden in vuren verhit om ze bros te maken, zodat het merg binnen kan worden gegeten.

Het voedingspatroon van de holbewoners bestond dus uit grote en kleine wilddieren, evenals schelpdieren, zeehonden, dolfijnen (dood) en merg. Hun eetgewoonten suggereren dat de Neanderthalers de middelen van hun omgeving efficiënter exploiteerden dan eerder werd gedacht.