De nieuwe feiten van vet

  DELEN

  Amerikanen hebben al lang een verwarde, vervelende, liefde-haatrelatie met voedingsvetten gehad.

  Onthoud terug in de jaren 80, wanneer vetvrije diëten alleen maar regeerden omdat vetten negen calorieën per gram hebben, vergeleken met 4 calorieën in eiwitten en koolhydraten?

  De dunne dwaas heeft de laatste jaren een beetje ebbed, omdat andere voedingsstoffen – vooral koolhydraten en in het bijzonder suikers – de nieuwe schurken van de dieetscène zijn geworden. Maar veel voedsel, variërend van yoghurt en cottagekaas tot pindakaas, salade dressing en zelfs hotdogs, worden nog steeds verhandeld met de bewering dat ze vetvrij zijn of laag vet. Wat betekent dat echt en doet het er toe doen? Wat weten we vandaag over voedingsstoffen die we tien jaar geleden niet kenden?

  Ontdek wat er ons vet maakt?

  Allereerst zou geen brede voedselcategorie moeten worden gedemonstreerd – met inbegrip van vetten. Diëten en voedselplannen die u oproepen om elk type voedsel te elimineren zijn meestal contraproductief in het beste geval en schadelijker in het ergste geval. Het is moeilijk om vast te houden aan een drakonisch regime. Onze lichamen moeten in bepaalde niveaus van koolhydraten en vetten goed functioneren. Blijf uit de selectieve dieetwagon, ongeacht het liedje dat het speelt.

  Dat gezegd zijnde, er zijn sommige soorten vetten die zeker beter voor je zijn dan anderen. Enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten dienen de basis te zijn van uw vetverbruik. Mono-onverzadigde vetten zijn de overheersende vet die wordt gevonden in veel vloeibare oliën op basis van planten, zoals sesamolie, olijfolie, pindakaasolie en canolaolie. Veelzijdige vetten zijn de overheersende vet die wordt gevonden in andere oliën zoals maïs en zonnebloemolie, evenals in vetvis zoals zalm, makreel en forel. Ze kunnen beide niveaus van LDL-cholesterol (het ‘slechte’ soort) verminderen en vitamine E in uw dieet zetten. Veelzijdige vetten bevatten ook essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, die het lichaam zelf niet kan produceren.

  Anderzijds moeten verzadigde vetten – zoals die in vet vlees, boter, kaas, en veel gebakken producten en gebakken levensmiddelen – alleen in moderatie worden verbruikt.

  Sommige recente papieren hebben voorgesteld dat het verminderen van verzadigde vetten in het dieet niet noodzakelijkerwijs uw risico op hartziekte vermindert, maar ik vind dat misleidend. Het onderzoek zegt niets over wat mensen eten in plaats van die verzadigde vetten. Die koekjes en koekjes met een grote ‘low fat’ op hun etiket zijn vaak hoog in suikers, geraffineerde koolhydraten en calorieën – die mogelijk bijdragen aan obesitas, die zelf een risicofactor voor hartziekte is. Dus als je op de hamburgers en boter knippert , Maar vervang ze met high-sugar, high-calorie alternatieven, je ziet niet veel voordeel.

  Als u de verzadigde vetten vervangt met veelzijdig onverzadigde vetten, ziet de foto er heel anders uit. Een recent onderzoek vond dat als u 5 procent van de verzadigde vetkalorieën wisselt, krijgt u van rood vlees, room en boter voor calorieën uit plantaardige oliën, noten en zaden uw risico op overlijden van hartziekten met 13 procent.

  De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen raden aan om verzadigde vetten te houden tot minder dan 10 procent van de calorieën die u elke dag consumeren, wat mij redelijk lijkt.

  Het type vet dat u als mogelijk moet vermijden is transvet. Vervaardigde transfetten, ook wel gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, worden aangetroffen in vele stok margarines, crackers, koekjes, taarten, taarten en diepvriesproducten. Bewijs is opgevallen dat ze je niet goed en heel erg erg doen. Uit een studie in 2015 blijkt dat mensen die meer transfetten eten, 34 procent meer kans hebben om van welke aard dan ook te sterven en 28 procent meer kans op hartziekten dan die die lagere hoeveelheden gingen. Een andere studie bleek dat overmatig verbruik van transfats het risico op overlijden van beroerte, diabetes en kanker verhoogde.

  In een paar jaar hoeft u zich geen zorgen te maken over het bijhouden van transfats uit uw dieet – de FDA zal het voor u doen. In 2015 heeft het agentschap gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën verwijderd uit de lijst van ingrediënten die “algemeen erkend als veilig” (GRAS) zijn. Maar fabrikanten hebben een driejarig raam om te voldoen, wat betekent dat transfetten nog tot 2018 op de schotels van je boodschappen kunnen zijn. Zo blijf de ingrediëntenlijst in de gaten houden, en als er “gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën” , Doe het niet in je winkelwagen.

  Iets wat we al te vaak in de frenzy missen over de afzonderlijke componenten van voedingsmiddelen – koolhydraten, eiwitten en vetten – is het hele voedsel. Als je op één lijn op het voedingsetiket staart, mist je het volledige verhaal. Lees het volledige label. Is dat “vetvrij” voedsel gemaakt met bergen van suiker?

  Heeft het veel of helemaal bij aan uw dagelijkse behoeften aan voedingsstoffen zoals calcium, vitamine C, eiwit of ijzer?

  Zet de afzonderlijke hele voedingsmiddelen die u eet in het kader van uw totale dieet. Ideaal, over hAlf van het eten op uw bord moet gemaakt worden van groenten en fruit. Een kwart moet uit korrels komen (bij voorkeur heel korrelig), en een kwart uit eiwit zoals vlees. Focus je “voedsel aandacht” op dat doel – niet op of die gram kaas die je eet met een appel te hoog is in verzadigd vet.