Rode uien kunnen helpen bij het voorkomen van kanker, meer dan witte...

Rode uien kunnen helpen bij het voorkomen van kanker, meer dan witte uien

DELEN

De volgende keer dat u winkelt op hamburgertjes of salade ingrediënten, kiest u voor rode uien over wit.

Beide soorten groenten bevatten krachtige antioxidant eigenschappen, maar een nieuwe studie suggereert dat de rode variëteit sterk kan zijn om kanker te bestrijden.

Toen onderzoekers de menselijke kankercellen blootlegden aan extracten uit vijf verschillende variëteiten uien, vonden ze dat het rode ui-extract drie tot vier keer het aantal cellen gedood heeft in vergelijking met extracten van lichte-gekleurde uien, zegt mede-auteur Suresh Neethirajan, PhD, Universitair hoofddocent biotechnologie. De resultaten van zijn team zijn gepubliceerd in Food Research International.

De studie heeft specifiek gekeken naar uien die in Ontario zijn gekweekt, die aangetoond zijn dat ze hogere concentraties van de flavanoïde verbinding quercetin hebben dan andere rassen over de hele wereld. De auteurs kunnen niet zeker zeggen dat hun bevindingen van toepassing zijn op uien die elders worden gegroeid, maar ze zeggen dat het waarschijnlijk is.

Om verschillende Ontario-gegroeide rassen hoofd-op-kop te testen, gebruikten de onderzoekers een nieuw ontwikkelde techniek om quercetine en andere verbindingen uit vijf uiensoorten te onttrekken.

Vervolgens legden ze die extracten in direct contact met humane colonectale kankercellen. Alle vijf soorten waren “uitstekend bij het doden van kankercellen”, zegt Neethirajan, maar de rode verscheidenheid, Ruby Ring, testte het hoogste voor het totale fenolische gehalte. (Fenolen zijn verbindingen die door planten worden geproduceerd.)

De auteurs zeggen dat rode uien niet alleen hoge hoeveelheden quercetin hebben, maar dat ze ook rijk zijn aan anthocyanine – een plant pigment dat het vermogen van quercetine moleculen verbetert om te “scavenge” of te jagen en te vernietigen, gevaarlijke vrije radicalen die kunnen Leiden niet alleen tot kanker maar ook aan hartziekten, diabetes en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen.

Anthocyaninen zijn ook wat de rode, blauwe, paarse en zwarte tinten van veel groenten en fruit geven.

Voedingsdeskundigen hebben al lang aanbevolen om rijk gekleurde groenten en fruit te kiezen, en het is niet verwonderlijk dat rode uien meer kankerbestrijdende kracht hebben dan wit, zeggen de auteurs. Toch is dit de eerste keer dat de hypothese is bevestigd in dit type laboratorium.

De onderzoekers vonden onlangs dat uien ook effectief zijn bij het doden van borstkankercellen. Zij zeggen dat uien communicatie tussen kankercellen lijden en een ongunstige omgeving bevorderen voor hun groei, waardoor ze gestorven worden. De volgende stap, die zij voegen, testen deze theorieën in menselijke proeven.

Zij hopen ook dat de extractie techniek die in hun studie wordt getest, die verwarmd water in een onder druk staande houder gebruikt, zal de quercetine in uien op een dag kunnen toevoegen aan verscheidenheid van versterkte voedingsmiddelen en zelfs medicijnen. In tegenstelling tot andere extractiemethoden gebruikt deze geen giftige oplosmiddelen of chemicaliën.

Vooralsnog is de beste manier om die waardevolle voedingsstoffen te krijgen, zelf uien te eten; Voor de grootste voedingspunch, kies rood en eet ze rauw, omdat het koken sommige van hun antioxidant eigenschappen vernietigt.

De studie werd gefinancierd door de Raad voor Natuurwetenschappen en Techniek van Canada en het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Landelijke zaken van Ontario en de uien werden verstrekt door de Holland Marsh Growers Association.

De bevindingen zijn belangrijk, niet alleen voor uienverbruikers, zegt Neethirajan, maar ook voor uienkwekers.

“Er zijn veel soorten uienvariëteiten, en boeren moeten weten welke het beste is om in een gewas te investeren,” zegt hij. Het planten van meer rode variëteiten zou deze kwekers een voorsprong kunnen geven, niet alleen in de voedingsindustrie maar ook in de functionele voedingsindustrie.