Dit sap is goed voor atleten-maar niet om de reden die ze denken

  DELEN

  Athletes zijn bekend om bietensap te chuggen om hen een duurzaamheidsverbetering te geven.

  De wortelgroenten zijn een rijke natuurlijke bron van nitraten, die kunnen helpen bij de bloedstroom. Zij zijn ervan overtuigd dat de oefenaars een voorsprong geven door de stroming van hun ledematen te verhogen tijdens trainingen. Nu toont een nieuwe studie in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism dat bietensap echt goed is voor atleten – maar misschien niet om de redenen die ze geloven.

  In een kleine proef dronken 12 gezonde mannen in hun vroege jaren twintig bietensap, ook met nitraten, of een placebo-versie met de nitraten verwijderd.

  Drie uur na het drinken, hebben de onderzoekers de grootte van hun slagaders en de stromingssnelheid van hun bloed gemeten toen ze in rust waren en tijdens zes verschillende intensiteiten van een handgreepoefening.

  In tegenstelling tot wat ze hadden verwacht te vinden, ontdekten de onderzoekers dat de bietensap geen invloed had op de bloedstroom of de slagaders, in rust of tijdens de activiteit.

  Maar ze vonden dat het de druk van de bloedvaten in rust verminderde. De auteurs merken op dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of de resultaten zouden veranderen onder zwaardere oefening of in een oudere, minder gezonde bevolking. Maar andere studies hebben het positieve effect van de biet op de bloeddruk en de cardiovasculaire gezondheid laten zien. Dit zou kunnen betekenen dat veel meer van ons dan alleen elite atleten zouden willen dat bieten een kans geven