Het verrassende voordeel van vis eten

Het verrassende voordeel van vis eten

DELEN

Het bestellen van het zeevruchtenmenu kan de pijn en pijn van reumatoïde artritis (RA) vergemakkelijken, volgens een nieuwe studie in artritiszorg en onderzoek.

Mensen met RA die minstens twee keer per week vis hebben gegeten, hebben minder gezwollen zweten en tederheid gemeld dan die die zelden of nooit deden – en de bevindingen suggereren dat hoe meer vis ze aten, hoe minder actief hun ziekte is.

De studie betrof 176 mensen met RA die het afgelopen jaar vragen hebben over hun dieet. Specifiek keek de auteurs op reacties op vragen over hoe vaak mensen tonijn, zalm, sardines en andere vis bereid rauwe, broiled, gestoomde of gebakken aten.

Ze keken niet naar hoe vaak mensen gefrituurde vis, schelpdieren of vis in gemengde gerechten gingen (bijvoorbeeld garnalen roerbak), omdat deze maaltijden meestal lager zijn in omega-3 vetzuren-een soort vet met anti- Ontstekingseigenschappen. Vorige onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van visolie-supplementen (die rijk zijn aan omega-3’s) mensen kunnen profiteren van RA, maar dit is een van de eerste studies om te kijken naar de consumptie van de werkelijke vis.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de ziekteactiviteiten van patiënten, een maatregel die rekening houdt met het aantal gezwollen en zachte gewrichten die ze hebben, evenals een bloedmerk van ontsteking.

De ziekte-activiteiten scores waren gemiddeld een halve punt lager voor mensen die de meeste vis (twee keer per week of meer) aten in vergelijking met degenen die het minst gingen (een keer per maand of nooit). Dit werd gevonden na onderzoekers aangepast voor een aantal factoren die de resultaten anders kunnen beïnvloeden, waaronder leeftijd, geslacht, lichaamsmassa index, depressie, burgerlijke staat, medicatiegebruik en visolie consumptie.

Dat klinkt misschien niet zo veel. Maar voor de schaal die in de studie wordt gebruikt, geeft een score van minder dan 2,6 remissie, terwijl een score groter dan 5.1 een actieve ziekte aangeeft. Een halve punt reductie is klinisch significant, zeggen de onderzoekers; Het is ongeveer een derde van het aantal verbeteringen dat is gerapporteerd in klinische studies voor methotrexaat-geneesmiddelen, die als de standaard van de zorg voor RA worden beschouwd.

MEER: Voordat u Ibuprofen inneemt, probeer dit

“Met dat soort verbetering, zouden we in het algemeen verwachten dat een patiënt merkbaar beter zou voelen,” zegt hoofd auteur dr. Sara Tedeschi, associatieve arts in reumatologie bij Brigham en Women’s Hospital.

De studie suggereert ook dat mensen twee keer per week vis moeten eten om wat voordelen te krijgen, en ze hoeven ook niet tweemaal per week te stoppen. Elke portie vis per week was gekoppeld aan minder ziek zijn.

De auteurs concluderen dat hogere inname van vis kan worden geassocieerd met een lagere ziekteactiviteit bij mensen met RA, hoewel ze zich voorzichtig houden dat de studie, die op een bepaald moment alleen op visverbruik en ziekteactiviteit kijkt, geen oorzaak en Effect relatie. Terwijl Tedeschi niet kan zeggen of het eten van vis ontstekingsvoordelen kan hebben voor mensen zonder RA, wijst zij op eerder onderzoek dat een klein beschermend effect heeft voorgesteld. “Als onze bevindingen kunnen repliceren in andere populaties en over langere perioden , We kunnen misschien een specifieke reden voor mensen met RA tonen om meer vis te eten, “zegt Tedeschi. Dat is naast veel andere redenen dat het eten van vis een slimme keuze is, voegt ze eraan toe, of u artritis hebt of niet.