Verslaafd aan koffie? Het zit waarschijnlijk in je genen

Verslaafd aan koffie? Het zit waarschijnlijk in je genen

DELEN

Als je het gevoel hebt dat je letterlijk geen dag zonder koffie kon overleven, zou je je genen kunnen bedanken (of schulden).

Een nieuwe genoom-brede studie gepubliceerd in Molecular Psychiatry heeft genetische varianten geïdentificeerd die veel te maken hebben met uw koffieobsessie. Onderzoekers van de Harvard School of Public Health en Brigham en Women’s Hospital keken naar meer dan 120.000 koffiedrankers en vonden zes markers gekoppeld aan reactiviteit tegen cafeïne – waarvan sommige eerder werden geïdentificeerd als gerelateerd aan rokeninitiatie en andere soorten potentieel verslavende gedragingen, Maar was nooit eerder gekoppeld aan koffieconsumptie, zegt Marilyn Cornelis, onderzoeksassistent in het ministerie van Voeding aan de Harvard School of Public Health en hoofdonderwijs van de studie.

Koffie is een medicijn-een feit dat veel van ons vergeten tot we een dubbele schot willen hebben.

“Er is controverse of het verslavend kan zijn, en sommige van de genen die in de studie opkomen, suggereren dat het heel goed mogelijk is,”

zegt Cornelis. “De stimulerende effecten die cafeïne heeft, zou suggereren dat cafeïne een belangrijke aandrijving in het gewone koffieverbruik op genetisch niveau is.”

De resultaten kunnen helpen om nuance aan koffieonderzoek toe te voegen, zegt ze, die meestal iedereen als hetzelfde behandelt.

Het kan ook helpen mensen die het meeste gebruik hebben van koffieconsumptie te identificeren, en wie zou moeten houden aan decaf. “We gaan ervan uit dat elke gezondheidseffect van één kop koffie voor iedereen hetzelfde zal zijn, maar deze gegevens suggereren dat het niet waar is,” zegt Cornelis.

Wetenschappers weten al lang dat genetica een rol speelt bij het consumeren van koffie en cafeïne, zegt Cornelis. ‘Maar pas pas onlangs hebben we deze exacte genetica kunnen vaststellen. Dat is een belangrijke stap voorwaarts in het onderzoek.’