Vetten of koolhydraten: wat veroorzaakt overgewicht?

Vetten of koolhydraten: wat veroorzaakt overgewicht?

DELEN
vetten of koolhydraten

Te veel koolhydraten of te veel vet? De adviezen over welke onderdelen van onze voeding waarschijnlijk overgewicht veroorzaken wijken vaak af. Gelukkig gaat een recentelijk dieper in op de effecten van voeding op gewicht en gezondheid.

Eerder dit jaar rapporteerde Medical News Today over een studie waarin de potentiële voordelen van het koolhydraatarme dieet vergeleken werd met die van een vetarm dieet.

De wetenschappers vroegen zich af welk type dieet het beste zou zijn voor het verliezen van overgewicht. Hun conclusie? Het antwoord op deze vraag is in weze moeilijk te zeggen.

Beide hebben voor- en nadelen. Sommige personen kunnen meer baat hebben bij het te onthouden van vetten, terwijl anderen betere resultaten kunnen bereiken door vast te houden aan een koolhydraatarm dieetplan.

Zowel koolhydraten (welke een primaire bron van glucose, of eenvoudige suiker is) als vetten zijn de schuld voor het vergroten van iemands kans op obesitas. Daarnaast blijven studies verschillen over deze punten, dus blijft het vraagstuk verre van opgelost.

Onlangs heeft de opinie dat een overmatige koolhydraatconsumptie de belangrijkste voedingsoorzaak van zwaarlijvigheid is meer tegenargumenten ontvangen, alhoewel sommige onderzoekers dit hebben betwijfeld.

In een studie dat nu in het tijdschrift Cell Metabolism is gepubliceerd, hebben onderzoekers van twee instellingen, namelijk het Instituut voor genetica en ontwikkelingsbiologie aan de Chinese Academie van Wetenschappen in Beijing en de Universiteit van Aberdeen in het Verenigd Koninkrijk, de kaarten opnieuw omgedraaid, wat suggereert dat we toch echt nog eens moeten kijken naar de vette voedingsmiddelen.

Suikerinname had geen invloed op het gewicht

In wat zij denken dat de grootste studie in zijn soort tot nu toe is, hebben de hoofdonderzoeker professor John Speakman en zijn team met muizen gewerkt om de effecten van drie macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) op de accumulatie van lichaamsvet te testen.

De wetenschappers hebben zich gewend tot het muizenmodel aangezien, zoals ze dat toelichten, het vragen aan menselijke deelnemers om één type dieet te volgen en deze gedurende een zeer lange periode te evalueren extreem lastig is.

Maar al kijkend naar knaagdieren, welke over vergelijkbare metabolische mechanismen beschikken, zou cruciale aanwijzingen plus een wetenschappelijk bewijsmateriaal kunnen aanleveren.

Muizen behorende tot vijf verschillende genetisch gemanipuleerde stammen werden toegewezen aan één van de 30 verschillende soorten voeding, waaronder variaties in hun gehalte aan vet, koolhydraten en eiwitten.

De muizen werden gedurende een periode van 3 maanden op hun respectievelijke diëten gehouden, wat in mensenjaren als 9 jaar geldt.

Gedurende deze tijd werden ze beoordeeld op veranderingen in lichaamsgewicht en lichaamsvetgehalte, om te zien welke van de muizen uiteindelijk overgewicht zouden krijgen.

De wetenschappers ontdekten dat alleen een overmatige inname van vetten de adipositas (is het vetgehalte van het lichaam) bij muizen verhoogde, terwijl koolhydraten, inclusief tot 30 procent van de calorieën afgeleid van sucrose, geen effect hadden.

Bovendien verhoogde een gecombineerd vet- en suikerhoudend dieet lichaamsvet niet meer dan een vet dieet op zichzelf.

En waarom leidt de inname van vet tot overgewicht? De onderzoekers zijn van mening dat vetten het beloningssysteem van de hersenen ‘aanspreken’ en zo een verlangen naar een overmatige hoeveelheid calorieën stimuleren, wat vervolgens de gewichtstoename bepaalt.

Een duidelijke tekortkoming van dit onderzoek is, dat het gebaseerd is op muizen in plaats van mensen, maar het bewijs dat het oplevert is een goede aanwijzing voor wat de effecten van verschillende diëten bij mensen kan zijn.