Volle zuivelproducten kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen

Volle zuivelproducten kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen

DELEN
gezondheid van het hart

De algemene publieke opinie en zelfs allerlei overheidsinstanties waren het er al gelange tijd over eens dat wij de volle zuivelproducten zouden moeten vermijden vanwege hun hoge gehalte aan verzadigde vetten. Maar er is nu een nieuwe studie die deze bewering moedig uitdaagt!

Volle zuivelproducten kunnen zelfs goed zijn voor de gezondheid van je hart en bloedvaten. Volle zuivel verhoogt het cardiovasculaire risico namelijk niet. Het is zowaar mogelijk dat sommige vetten die aanwezig zijn in dit type zuivelproducten zelfs een beroerte en hartaandoening op afstand kan houden.

Dit is de belangrijkste boodschap van een studie onder leiding van Dr. Dariush Mozaffarian van de Friedman School of Nutrition Science and Policy aan de Tuftsuniversiteit in Boston, Amerika. Deze verrassende bevindingen werden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Zuivelvet kan hartaandoeningen en beroertes voorkomen

Om het effect van zuivel op het sterfterisico en de cardiovasculaire gezondheid te bestuderen, onderzochten Dr. Mozaffarian en zijn team meer dan 2900 65-plussers in de VS.

De onderzoekers namen de waarden van drie vetzuren in zuivelproducten op in de bloedplasmaspiegels van de deelnemers aan het begin van het onderzoek in 1992, 6 jaar later en vervolgens 13 jaar later.

Tevens werden associaties met algemene sterfte, overlijden door specifieke oorzaken en de risico’s van cardiovasculaire ziektes onderzocht. Tijdens de 22-jarige follow-up periode stierven er 2428 van de deelnemers. Onder deze sterfgevallen waren 833 het gevolg van hartaandoeningen.

Echter, geen enkele van de drie onderzochte vetzuren correleerde met het risico van deze algemene sterfte. In feite werden de verhoogde circulerende niveaus van heptadecanoïnezuur geassocieerd met een lager risico op overlijden door hartaandoeningen.

Volgens de analyse hadden deze volwassenen in het algemeen met hun hogere niveaus van vetzuren alsook 42 procent minder kans om te overlijden aan een beroerte.

De dieetrichtlijnen moeten worden herzien

Volgens deze nieuwe onderzoeksresultaten wordt er gesuggereerd dat de bevindingen van de huidige voedingsrichtlijnen aangepast zouden moeten worden.

De aanbeveling was in eerste instantie de consumptie van vetvrije en magere zuivelproducten, waaronder melk, yoghurt, kaas of verrijkte sojadranken (algemeen bekend als sojamelk).

De nieuwe resultaten benadrukken echter de noodzaak om de huidige voedingsrichtlijnen opnieuw te herzien voor het gebruik van volle zuivelproducten, aangezien dit rijke bronnen van voedingsstoffen zijn met onder meer calcium en kalium.

Deze zijn namelijk essentieel voor de gezondheid, niet alleen tijdens de kindertijd, maar gedurende ons hele leven en dan vooral in latere levensjaren, waarin ondervoeding en aandoeningen zoals osteoporose vaker kunnen voorkomen.

Zuivelvet verhoogt, in tegenstelling tot wat veel mensen momenteel denken, het risico niet op hartaandoeningen of algemene sterfte bij oudere volwassenen. Bovendien suggereren deze onderzoeksresultaten dat als er reeds één vetzuur aanwezig is in zuivelproducten, het risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten verlaagd kan worden. En dan een mogelijke beroerte in het bijzonder.

Consumenten is door de jaren heen aan zoveel verschillende en tegenstrijdige informatie over voeding blootgesteld, maar in het bijzonder tot vetten. Het feit dat er nu een groeiend aantal nieuwe bewijzen zijn suggereert dat zuivelvet echt goed voor je is.

Daarom is het o zo belangrijk om meer moderne en betrouwbare studies te verrichten, opdat mensen dan vervolgens ook meer gebalanceerde en geïnformeerde keuzes kunnen maken op basis van wetenschappelijk feiten in plaats van geruchten.