Het vreemde voordeel van het eten van zout voedsel

Het vreemde voordeel van het eten van zout voedsel

DELEN

Als je een gemiddelde Amerikaan bent, kansen zijn dat je teveel zout eet. Maar het meest recente onderzoek – dat de wetenschappers onderstrepen – zijn nog in de vroege fase – wijst erop dat er zoveel voordelen kunnen zijn voor zout dat onopgemerkt is geworden.

Zout lijkt misschien een oude manier om het lichaam te beschermen tegen bacteriën.

Rapportage in het tijdschrift Cell Metabolism, Jonathan Jantsch, van de Universiteit van Regensburg in Duitsland, zegt dat zout een effectieve manier kan zijn om microbes af te sluiten. In een reeks studies die zowel muizen als menselijke cellen gebruiken, ontdekten hij en zijn collega’s dat niveaus van natrium rond een infectieplaats gaan en dat zonder bacteriën de neiging om te bloeien en beter te groeien.

De ontdekking kwam per ongeluk voor, nadat Jens Titze, de senior auteur van de studie, opmerkte dat muizen die door hun kooienmensen werden gebeten, hogere niveaus van natrium in hun huid lieten zien dan die zonder wond.

Jantsch besloot om erachter te komen of het zout iets te maken heeft met de infectiebestrijdingsfuncties van het immuunsysteem.

Hij en zijn team hebben een reeks experimenten uitgevoerd waarin ze de muis en de menselijke cellen aan hoge niveaus van natriumchloride onderwerpen en de immuuncellen activeren. Zij voeden ook muizen dieetjes die laag en hoog in natrium waren, en vervolgens besmette met Leishmania major. De muizen die de hogere hoeveelheden natrium voeden, vertoonden sterkere immuunresponsen op de wonden en wist hun infecties sneller dan de muizen die minder zout eten. In feite speculeert Jantsch dat bepaalde huidcellen natrium bij voorkeur kunnen vervoeren naar plaatsen waar bacteriële populaties hoog zijn om een ​​andere barrière te creëren die voorkomt dat de microben dieper in het lichaam binnendringen.

Dat maakt de mogelijkheid dat zout een onbekende bijdrage kan leveren aan het immuunsysteem, en mogelijk een overblijfsel van de dagen voor antibiotica, wanneer zoogdieren, waaronder mensen, sommige bondgenoten nodig hadden in de strijd tegen microben. Immers, zout is al eeuwenlang gebruikt om voedsel te beschermen tegen vervuiling in de aanwezigheid van bacteriën, dus het is logisch dat natrium op dezelfde manier ook door het lichaam gecoopt kan worden. “Ik denk echt dat zout een onbetaalde factor van immuniteit is,” zegt Jantsch.

Als dat het geval is, dan kan het mogelijk zijn om te profiteren van zoutverbindingen, bijvoorbeeld om wondgenezing te verbeteren.

Patiënten met brandwonden kunnen het meest profiteren, omdat hun huid, de eerste lijn van verdediging tegen microben, gecompromitteerd is. En voor degenen met hyperactieve immuunresponsen, kan ook de concentratie van natrium op specifieke gebieden worden aangepast, ook nuttig zijn. “We zijn geïnteresseerd in hoe dit werkt, omdat het ruime toepassingen kan hebben,” zegt Jantsch. “We kunnen mogelijk targeten en stimuleren van natrium in situaties waar we meer zout nodig hebben als het gebrekkig is, en verlagen in situaties waar zout overbelasting en hypertensie is.” Al hebben sommige bedrijven wondverbanden geproduceerd met verbeterde natriumconcentratie als een manier om te helpen Infecties sneller genezen.

Hij benadrukt echter dat de resultaten niet betekenen dat hoge zoutdiëten nu gezond zijn – of raadzaam zijn. Zijn studies, zelfs bij muizen, hebben niet precies uitgewerkt hoe zout in het dieet invloed heeft op het vermogen van het lichaam om de voedingsstof te werven om infecties te bestrijden. En om het bacteriebestrijdende effect te krijgen, werden de muizen gevoed met een dieet dat extreem hoog in natrium was – 4%, vergeleken met de gemiddelde muischow die slechts 0,2% tot 0,3% natrium bevat. “Er zijn overweldigende gegevens die je vertellen dat een hoog zoutdieet nadelig is voor het hart,” zegt hij. “We hebben gebruik gemaakt van een dierlijke aanpak om naar de positieve rol van zout te kijken. Dus ik zou aarzelend zijn om in dit stadium conclusies te trekken voor mensen. “Hij en anderen stellen al meer experimenten op om te bestuderen hoe zout het volgende wapen kan worden om infecties te bestrijden.