Zwaarlijvigheid beïnvloedt nu 1 op de 10 mensen wereldwijd

Zwaarlijvigheid beïnvloedt nu 1 op de 10 mensen wereldwijd

DELEN

Zwaarlijvigheid is een “stijgende pandemie” die een uitval op 10 mensen over de hele wereld veroorzaakt gezondheidsproblemen en voortijdige sterfgevallen, volgens een nieuwe studie.

Zwaarlijvigheidspercentages zijn de afgelopen drie decennia gestegen in de 195 landen die onderzocht werden door de veegstudie, die maandag in het New England Journal of Medicine werd gepubliceerd. In meer dan 70 landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn de overgewichtstarieven ten minste verdubbeld van 1980 tot 2015. De wereldbevolking van 7,5 miljard omvat nu meer dan 2 miljard mensen die overgewicht of obesitas zijn, aldus de studie.

Het Amerikaanse percentage van jeugdzwaarlijvigheid is meer dan 12 procent, het hoogste in de meest bevolkte landen ter wereld. Terwijl obesitas minder voorkomt bij kinderen dan volwassenen, stijgen de obesitaskoersen van de jeugd in veel landen sneller.

“Deze studie toont wat we weten: Geen land in de wereld heeft overgewicht of obesitas niveaus verminderd,”

vertelde Barry Popkin, voedingsdeskundige aan de Universiteit van North Carolina, de New York Times. “Dit is verbluffend gezien de enorme gezondheids- en economische kosten die verband houden met overgewicht en obesitas.”

Over het algemeen hadden vrouwen hogere percenten van obesitas dan mannen van alle leeftijden, volgens onderzoekers die het rapport door het Institute for Health Metrics and Evaluation aan de Universiteit van Washington hebben voorbereid. De studie, gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Foundation, analyseerde anderen ‘onderzoek.

De studie definieert volwassen obesitas met een body mass index – een aantal afgeleid van gewicht en lengte – groter dan 30 en overgewicht met BMI van 25 tot 29. Deze definities worden ook gebruikt door de National Institutes of Health. De internationale obesitas taakgroepen werden gebruikt om de obesitas van kinderen te definiëren.

Met behulp van die maatregelen zijn bijna 108 miljoen kinderen en 604 miljoen volwassenen overvloedig, aldus de studie.

Alarmerende, de studie bleek dat het overgewicht in 2015 wereldwijd ongeveer 4 miljoen sterfgevallen vertegenwoordigde, een toename van 28 procent in het wereldwijde sterftecijfer sinds 1990. Meer dan tweederde werd veroorzaakt door hart- en vaatziekten. Diabetes was de tweede toonaangevende oorzaak van de dood.

Zwaarlijvigheidspercentages sprongen in zowel arme als rijke landen ‘, wat aangeeft dat het probleem niet alleen een functie is van inkomen of rijkdom, “aldus de studie. De daling van de activiteit voorafgaand aan een sterke stijging van de obesitas, dus dat is onwaarschijnlijk een hoofdzaak, merkte de auteurs op.

In plaats daarvan stelde de studie voor dat belangrijke bestuurders in de obesitas trend zijn voedsel systemen en eetgewoonten, waaronder “verhoogde beschikbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van energie-dichte voedingsmiddelen, samen met intense marketing van dergelijke voedingsmiddelen.”

Sommige recente onderzoeken hebben een relatie getoond tussen een lager risico op overlijden en overgewicht, maar niet obesitas. Maar auteurs van de nieuwe studie bleek dat 39 procent van de 4 miljoen sterfgevallen in 2015 plaatsvond onder mensen die in het overgewicht BMI bereik waren.

De auteurs wijzen op suggesties om de obesitaspercentages te verlagen, maar zeiden dat die programma’s meer evaluatie nodig hadden. Ze hadden weinig optimisme voor de nabije toekomst:

In het afgelopen decennium hebben onderzoekers een reeks interventies voorgesteld om obesitas te verminderen. Onder deze interventies wordt de advertentie van ongezond voedsel aan kinderen beperkt, de schoolmaaltijden worden verbeterd, belastingen worden gebruikt om het verbruik van ongezond voedsel te verminderen en subsidies te geven om de inname van gezonde voedingsmiddelen te verhogen en de stimulansen van de toeleveringsketen te gebruiken om de productie van gezond voedsel te verhogen.

In de afgelopen jaren hebben sommige landen een aantal van deze beleidsmaatregelen begonnen, maar er is nog geen groot populatiesucces getoond. … In 2013 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeroepen tot een nulverhoging van de prevalentie van overgewicht bij kinderen en bij de aanwezigheid van obesitas bij volwassenen. Gezien het huidige tempo van toename en de bestaande uitdagingen bij het uitvoeren van het voedselbeleid, is het echter onwaarschijnlijk om in de nabije toekomst dit doel te bereiken.